20110212

Retete romanesti

Cred uneori ca fiecare tara are o reteta proprie asemeni unor bucate preperate mai iscusit sau nu in functie de pricepere.
Italia de exemplu inspira rafinamentul si exotismul pastelor cuposcuta in toata lumea. Sa ma explic, oricum ai privi o farfurie de paste sunt pana la urma maxim 3 ingrediente inecate in ulei de maslime si pudrate cu branza. Incredibil cum simplitatea inspira eleganta si rafinament la unii si nu saracie. Cred ca asa sunt si italienii, simpli si laudati in exces ca si pastele lor.  
Romania pe de alta parte fuge de simplitate ca dracu de tamaie. Este suficient sa privesti o seara la tv. si incepi sa deslusesti cam cum sunt plasmuiti romanii. Imi imaginez o oala imensa in care fierbe cel mai puturos drob de maruntaie care se poate imagina.un fier de fiertura cozmica in care cineva amesteca laolalta cu un linguroi mare de lemn trecut si vitor, orient si occident spirit si carne natanga. Ai astfel sansa daca amesteci in sordida fiertura cu linguroiul de lemn sa gasesti laolata in aceiasi seama intelectuali cu fosti primari de capitala deveniti mascote de balci pipite care se inbraca la paris cu presentatori de moda in chiloti; ce sa mai o lume pestrita fierband intr-o zeama tulbure si grasa .  Daca bagi linguroiul mai adanc in istorie ai sa vezi ca mereu a fost asa. Salvarii turcesti sau potrivit de minune cu fracul englezesc daca ai pe cap caciula de astrahan.
Dar pana la urma e o chestie de gusturi, fie ca urmaresti politica sau monden in romania, tot ce poti sa vezi sunt maruntaele amestecate ale unei societati fierband la foc mic intr-o zeama tulbure gelatinoasa si grasa. Dar cu siguranta unora le plac mai mult astfel de produse decat pastele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu