20100916

ce este realitatea?

         Din dorința de a face putina ordine in noianul de ipoteze privind diversele aspecte ale realității de zi cu zi.    Ma refer la abordarea ezoterica vs. abordarea clasica a anumitor teme din prezent.
 Fluxul de informații privind diversele aspecte sau poziționări fata de realitate este atat de consistentt si contradictoriu încât majoritatea dintre noi care seîntreabăa "ce dracu e realitatea "? nici nu visează sa încerce un răspuns. De exemplu: în abordarea tradiționala laica realitatea individului reprezinta suma percepțiilor sale asupra lumii văzuta prin prisma propriilor puteri de pătrundere dobândite odată cu experiența de viata.
In abordarea creștina realitatea individului reprezinta demersul propriuluii test de îndumnezeire saurătăciree in relatie cu Dumnezeu
In abordarile moderniste gen fizica cuantica sau new age realitatea individului devine creație inversând rolurile din exemplificările anterioare întrucât individul devine regizorul propriei realități prin gândurile sale . Astfel se face o ispititoare mixturaa intre cele 2 ipoteze de mai suscăciiexperimentata de viatșiși gradul dînțelegerere a lumii devine doar agentul dpotențialitatete al al relitatii individului, iar divinitatea sdepolarizează.
Ajungem astfel in capcana propriilor noastre instrumente de perceptie a realitatii. In varianta traditionala realitateaaaaaa este exclusiv definitsimțuriiiiii si explorata in fuctiabilitațiidobânditeeeite,ifuncțieuntișansasansa pe parcuvieții.etii. Varianta crestina canalizeaza rolul individului in dualitaea bine-rau realitarea acestuia devenind , locul unde puna in scena un act cu final previzibil. Apare credinta ca nou instrument de perceptie a realitatii conferind individului dimensiune spirituala.
Abordarea modena a realitatii nu doar ca scoate omul din capcana propriilor simturi dar o si subordoneaza,acestora. astfel nu mai este conditionata de simturile limitate perceptia realitatii individuale ci chiar realitatrea insasi in existentialitatea sa mai mult realitatea colectiva fiind suma a realitatilor individuale si nu intreg intangibil din care fiecare individ descifreaza cate o particica.
In ceea ce ma priveste consider ca fac parte dintr-o generatie(28 ani N.A.)care intampina dificultati in definirea acestui concept. Si asta pentru ca in viata noastra au navalit in cativa ani o sumedenie de factori care schimba complet raportarea la realitate.Internetul,fenomenul emigratiei,abundenta de televiziune etc. pune individul modern intr-o noua postura. Suntem noi cei ce ne putem alege sistemele de socializare sau modalitatile de interactiune fie ele si virtuale. Doar ca acest lucru ne schimba. SI nu ca indivizi ci ca mase. Parintii nostri investeau ani pentru pentru asi defini un grup de prieteni bazat in cele mai multe cazuri pe o viziune comuna asupra vietii si pe seturi de valori apropiate. Noi astazi suntem la cateva clik-uri distanta de intregi comunitati cu valori si viziuni asemanatoare. Intradevar calitatea relatiilor se poate spune ca este mult inferioara,limitata si superficiala dar pe de alta parte coteaza ce crede fiecare individ in parte si daca lumea aceasta informatica este in mare masura modul in care se desfasoara viata sociala locul unde ne creeam convigerile si perceptiile atuci devine cu sigurata modul in care ne creem realitatea. Dar astea sunt ipoteze...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu